We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Contact us

My Cart
0,00 
Cijepljena lijeska RIMSKI (Corylus colurna)

Cijepljena lijeska RIMSKI (Corylus colurna)

10,00 

In stock

Opis

OPIS SORTE RIMSKI

Ima vrlo bujno stablo koje formira malo izdanaka. Problem može predstavljati alternativni urod. Ima vrlo bujno stablo.Iako je grm, raste uspravno. Formira malo izdanaka.

U periodu početne rodnosti prevladavaju grančice sa cvijetovima od 16 – 25 cm (56,4%), dok kod starijih stabala(16 – 20 godina) grančice prevladavaju od 1 – 5 cm (67%). Ne formira mnogo resa, po tome se ubraja u grupu sa slabo do srednje mnogo formiranih resa. Obično su u grupi 2 – 3 zajedno. Rano počinju cvjetati ženski cvijetovi, još u studenom.Ima izraženu protaginiju. Samosterilna sorta, ali je dobar oprašivač za standardne sorte.

PREDNOSTI CIJEPLJENE LIJESKE *korijen je izrazito dubok i snažan, lijeska je potpuno otporna na suše nakon 3.godine.
* ne ispušta nikakve divlje izdanke iz korijena niti okolo stabla,
*cijepljena je na visini od 50,70 i 100 tako da je sve ispod krošnje lako za obradu tj. za bilo koje vrste strojeva, kao i ručno obrađivanje ili i prikupljanje plodova itd.
* iskustvo plantažera po Europi i Americi je pokazalo da je moguće više ubrati plodova sa ovakvih plantaža, nego sa onih svima nama poznatih grmovitih.
*cjelokupna biljka je dugovječnija upravo radi Corylus colurne tj.medvjeđe lijeske, jer je ta lijeska inače šumsko drvo koje može višestruko duže živjeti. Drugim rijecima – plantaža za nekoliko generacija.