We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Contact us

My Cart
0,00 
Cijepljena lijeska ISTARSKI DUGI (Corylus colurna)

Cijepljena lijeska ISTARSKI DUGI (Corylus colurna)

10,00 

In stock

Opis

OPIS SORTE ISTARSKI DUGULJASTI

U usporedbi sa drugim sortama ova sorta daje redovitiju i obilniju berbu, a manje strada od štetnika jer ima tvrdu ljusku. Omotač je duži od ploda. Plod je ovalno duguljastog oblika. Prosječna masa ploda je 3,4 g, randman jezgre je oko 46%.

Ljuska ploda je tamno smeđa, s tamnijim prugama. Vrh ploda je prekriven sivim dlačicama, koje ponekad dopiru do njegove sredine. Šav je slabo izražen. Debljina joj iznosi 1,430 mm. Pokožica jezgre je tamnosmeđa i glatka. Pelikula je tanka i lako se odvaja od glatke jezgre. Jezgra je krupna, izdužena, sa izraženim šiljkom.

PREDNOSTI CIJEPLJENE LIJESKE *korijen je izrazito dubok i snažan, lijeska je potpuno otporna na suše nakon 3.godine.
* ne ispušta nikakve divlje izdanke iz korijena niti okolo stabla,
*cijepljena je na visini od 50,70 i 100 tako da je sve ispod krošnje lako za obradu tj. za bilo koje vrste strojeva, kao i ručno obrađivanje ili i prikupljanje plodova itd.
* iskustvo plantažera po Europi i Americi je pokazalo da je moguće više ubrati plodova sa ovakvih plantaža, nego sa onih svima nama poznatih grmovitih.
*cjelokupna biljka je dugovječnija upravo radi Corylus colurne tj.medvjeđe lijeske, jer je ta lijeska inače šumsko drvo koje može višestruko duže živjeti. Drugim rijecima – plantaža za nekoliko generacija.